logo.png
      
Početna Molitve, meditacije i tehnike MEDITACIJA, KAKO DA UM NE LUTA ?
MEDITACIJA, KAKO DA UM NE LUTA ? PDF Štampa El. pošta

Pitanje: Pokušavam da sprečim moj um da puno luta tokom meditacije, ali imam veoma malo uspeha ?

Šri Činmoj: Ti ne vežbaš sposobnost srca; ti vežbaš jedino moć uma. Veoma često, kada se koncentrišem na tebe, vidim da ti se um okreće kao točak. Kada um radi, za Svevišnjeg je veoma teško da deluje u tvom umu. Ali, kada srce teži, čak i na sekund, Svevišnji otvara vrata.
Pre nekoliko meseci, kada sam išao u Vašington autobusom, dok sam se koncentrisao na tebe, tri puta sam video da ti je srce potpuno otvoreno. Primao si blagoslove Svevišnjeg – Svetlost, Mir, Blaženstvo. Ali, odmah nakon toga, pokušao si da težiš umom i u trenutku kada si počeo, nestao si, potpuno iščilio iz moje svesti.

Od sada, molim te, pokušaj da osetiš da uopšte nemaš um. Kada osetiš da nemaš um, to ne znači da si divljak ili da si životinja. Ne! Um nije neophodan, jer imaš bolje oružje koje se zove srce. Ako u svom srcu  možeš da budeš samo pet minuta, čak i ako se ne moliš ili ne meditiraš, tvoja svest će se uzdići. Ako si u srcu, osetićeš mir, svetlost i sve što ti je potrebno.

Srce je kao izvor mira, radosti i ljubavi. Možeš da sediš kraj izvora i jednostavno uživaš. Nema potrebe da se moliš Svevišnjem da ti da ovo ili ono, ili bilo šta drugo, jer ćeš sve stvari koje želiš dobiti od tog izvora.

 

12.jpg

Ali, dobićeš ih na način na koji Svevišnji želi da ti ih da. Ako možeš da ugodiš Svevišnjem time što ćeš uvek biti blizu ovog izvora, videćeš da će ti sve želje biti ispunjene, sa izuzetnom svetlošću. To mogu biti želje koje si oduvek imao, ali će na veoma visokom nivou biti dodirnute svetlošću. Pre nego što ih ispuni, Svevišnji će Njegovom Svetlošću svaku želju preobraziti u težnju.
Kada Bog preobrazi tvoje želje u težnju, videćeš da si postao sama težnja. Samo u srcu možeš imati tu težnju, ali ne u umu. Ako odeš izvan uma, možeš imati istu tu težnju. Ali, nikada je nećeš imati ako boraviš u umu. Um je, zaista, za većinu od nas neprohodna šuma. Jedino ćemo u srcu naći more Mira i Blaženstva, a odatle Svetlost zrači.

Nadam se da svi vi meditirate kod kuće. Čak i ako ne dobijete odmah rezultate, molim vas, nemojte biti obeshrabreni ili razočarani. Moramo da studiramo godinama da bismo položili ispite. Ali, meditacija je ispit našeg tela, vitala, uma, srca i duše. Kada položimo ovaj ispit, naučili smo sve, dok nam je za školski ispit potrebno samo veoma ograničeno znanje. I za ovo prostrano unutrašnje znanje moramo da učimo. Naše učenje su naša iskrena molitva i meditacija. Iskrenost igra veliku ulogu. Ako meditiramo uz intenzivnu iskrenost, čak i samo dva minuta, to je bolje nego da sedimo u tzv. meditaciji dva sata i razmišljati o našoj deci, našim prijateljima, našim neprijateljima, našem poslu i o čemu sve ne.
U Indiji ima seoskih žena koje govore: „Mi meditiramo pet ili šest sati svakog dana. Ali, Bog je tako neljubazan, On nikada ne sluša naše molitve“. Ali, šta one stvarno rade? One počnu da meditiraju, a zatim počnu da ramišljaju o svojoj kravi. Krava pase, a one se pitaju da nije prešla na tuđi pašnjak i hoće li je neko istući. Njihovi umovi lutaju u svetu mašte, a onda kažu: „Ja sam meditirala tako puno sati“. Ali, koliko puta su pomislile na Boga, ili osetile Božje Prisustvo u srcu? Svo vreme su izgovarale Božje Ime, ali su mislile na kravu ili neku drugu beznačajnu stvar. Kakav rezultat se može očekivati od ove vrste meditacije?
Ako možemo da pet  minuta budemo bez ikakve misli u našim umovima, božanske ili nebožanske, dobre ili loše, tada ćemo odmah videti odraz naše duše. Duša predstavlja naše božansko savršenstvo i u našem spoljašnjem i u našem unutrašnjem životu. Pomoću čiste meditacije bez misli postaje nam moguće da izrazimo našu unutrašnju božanstvenost.

Kako umiriti um

Pitanje: Čitao sam o različitim metodama pročišćenja uma od spoljašnjih misli, ali mi izgleda da što više pokušavam, to teže postaje. Kako ja to shvatam, ako pravilno meditiraš, svetlost i znanje će doći iz spoljašnjih izvora ako je tvoj um potpuno čist. Da li je to istina?

Šri Činmoj: Svetlost i znanje ne dolaze iz spoljašnjih izvora. Oni dolaze iznutra. Ti usmeravaš pažnju na određeni objekat i to je koncentracija. Meditacija je nešto drugo. Kada meditiraš, fokusiraš se na Beskonačnost, na nešto veoma prostrano, duboko, suptilno. Ti ne vidiš objekat; ti se trudiš da izrasteš u beskrajni prostor. U koncentraciji se fokusiraš na nešto malo, ali u meditaciji se bacaš u nešto veoma prostrano.
Ti kažeš da ti je izuzetno teško da meditiraš. To je zato što pokušavaš da meditiraš u umu. Sama priroda uma je da pozdravlja ideje – dobre, loše, božanske, nebožanske. Ali, priroda srca je da pokuša da postane jedno sa krajnjim Ciljem. Očistiti um je veoma teško, to je istina. Zato je najbolja stvar koju možeš da uradiš da pokušaš da izneseš srce na površinu i da prosvetliš um svetlošću srca. Uvek je preporučljivo da se meditira na srce. Ljubav i jedinstvo srca i duše će te ujediniti sa Božanstvenošću. Tek kada si dobro utvrđen u srcu, pomoću tvoje težnje možeš da uđeš u fizički um da ga preobraziš. Inače je skoro je nemoguće baviti se umom, a prevazići um. Ubaci sve što um ima u srce. Kada ovo uradiš svesno, srce će moći stanju da unese svetlost duše u um, ili će duša svesno ponuditi svetlost umu. Uvek nastoj da ubaciš um u srce. Tada će tvoja meditacija moći da bude značajna i plodna svakog dana. U suprotnom, možeš da meditiraš godinama i godinama i da ne budeš zadovoljan, jer um nikada neće prestati da te uznemirava. Zato, molim te, meditiraj na srce i pokušaj da se spontano poistovetiš sa nečim prostranim, nečim suptilnim u tebi. Kada je tvoje poistovećenje jako, biće ti veoma lako da meditiraš.

Kako pročistiti um

Pitanje: Kako mogu da pročistim moj um?

Šri Činmoj: Svakog dana pokušaj da misliš o svom umu kao o praznoj posudi. Kada se baviš umom, ako je um prazan, to znači da si već postigao značajan napredak. Izbacio si iz njega neznanje, brige, nesavršenstvo, ograničenje i sve nebožanske stvari. Šta ćeš sada da radiš? Praznu posudu ćeš ispuniti radošću, ljubavlju, čistotom i svim božanskim osobinama.
Ti želiš da pročistiš tvoj um. U srcu i u duši ćeš naći veliku količinu čistote. Za ljude je veoma teško da osete dušu, ali im nije teško da osete prisustvo srca. Kada možeš da osetiš prisustvo srca, to je ponovo napredak. Tada, meditiraj na srce svakog dana i pokušaj da osetiš da se ovo srce sastoji samo od čistote. Kada jednom budeš siguran da se tvoje srce sastoji samo od čistote, tada svakog dana uzmi malo te čistote i naspi je u praznu posudu koja predstavlja tvoj um.
Druga stvar koju možeš da uradiš jeste da o svom umu misliš kao praznoj korpi. Pokušaj da osetiš da se u tvom srcu rascvetalo drvo čistote. Svakog dana uberi jedan cvet čistote sa srca-drveta i stavi ga u korpu-um. Postepeno će korpa biti puna i um će biti ispunjen mirisom brojnih cvetova čistote.

( Šri Činmoj: ,,Pometnja uma i prosvetljenje srca '')

 

Poslednje ažurirano ponedeljak, 05 decembar 2011 21:44
 

Posetioci

Brojač poseta

Danas28
Juče532
Ove nedelje3333
Ovog meseca10008
Ukupno1034506
Tvoja IP adresa je:54.83.158.198
top